Bocksboda

Byalag

Askskogsön

Bilder från byalagets vandring till Askskogsön och Höga forsen via Östra ökna den 28 september 2018.

Kristi grav

Den 11 november besökte byalaget hälsokällan och torplämningen Varma bad samt den geologiska formationen Kristi grav på Bofors skjutfält tillsammans med en representant från Bofors. Nedan följer några bilder från dagen.

Spelman Glys

Den 27 januari, 2019, samlades knappa 30 personer i Blankhults skola för att lyssna på Thomas Eriksson som berättade om spelman Glys. Han spelade även några av hans låtar.
Vi lottade ut några böcker, som Thomas skrivit. Där kan man läsa om Glysen och om folkmusiken i Närke.
Det hela avslutades med kaffe och semla.
 

Medborgardialogen

Kommunen har nu sammanfattat de synpunkter som kom upp i samband med medborgardialogen som hölls i Blankhults skola den 11 oktober 2018.

Du kan läsa den här.

Vandring till Kalltjärn och KFUM:s stuga

Halv tio lördagen 20 oktober samlades 15 medlemmar på parkeringen vid Blankhults skola och vandrade därifrån till KFUM:s stugor vid Kalltjärn. Väl framme såg vi att flaggan var hissad, varpå KFUM:s Lars Hellstrandh och Lasse Arlebo hälsade oss välkomna in i den största och äldsta av stugorna. Till sprakandet och värmen från en bergslagskamin berättade Lars och Lasse för oss om stugan, från dess tillkomst på 1930-talet till idag.
Medan vi åt vår fika, KFUM bjöd på en rejäl sådan, samtalades det om allehanda spännande ting och äldre kartor och fotografier från trakten skickades runt bordet.
Fram emot elva, halv tolv-tiden visades vi först den mindre stugan och sedan bastun, närmast tjärnen. Varpå vi tackade Lasse Arlebo (Lars Hellstrandh hade strax dessförinnan önskat oss farväl) för den husesyn han och Lars bjudit oss på, tog farväl och styrde våra steg åter mot byn.
 

Kräftskiva

Axelssons bjöd in byalaget på kräftskiva den 4 augusti.

Det blev en alldeles utmärkt fest som innehöll sol, hällregn, tipspromenad och ett snapshäfte som användes flitigt.

Bilderna är tagna av Ing-Marie Bärj och Berit Axelsson.

Badbryggan

Bryggan kom i mitten av maj och den 19 maj träffades några medlemmar för att få bryggan i sjön. Kunde inte fullborda arbetet då det behövdes hjälp av en grävare.

Stefan införskaffade en grävare. Den 28 juni gjorde han premiärgrävning.

Den 11 juli var det dags att skyffla sanden till rätt plats. Markduk lades ut och några starka, svettiga ¨gubbar¨ hjälptes åt med arbetet. Nu väntar vi bara på den officiella invigningen. Datum ännu inte bestämt.

Besök från Finnsam

Maxad aktivitet i Blankhults skola den 25/5. På förmiddagen var Skrikarbodagruppen där. Sedan kom 47 personer från FINN-sam. Bocksboda Byalag hade ordnat med kaffe och hembakat som blev uppskattat. De fortsatte till Bocksboda för att titta på de äldsta gårdarna. De åkte därefter till Tomasboda.

Till Blankhult kom ett gäng unga killar som hade sin årliga lekträff. Kul när det händer lite i byn.

Filmvisning: ”När elen kom”

Karl-Erik och Elvy Kilsberger var inbjudna till Byalaget den 21/5-17 för att berätta om Kilsbergen.
Karl-Erik talade om Blankhults skola, hur där var förr i tiden och hade många gamla fotografier från bygden att visa. Vi fick också veta en hel del om vallarristningar och var de finns i närområdet.

Han hade också mycket intressant att berätta om kolning och
järnbrytning i Kilsbergen.  Vi såg också en film om när elen installerades i Hyttebacken i början av 70-talet, vilken var den sista fastigheten i byn som fick denna modernitet.
Kvällen avslutades med kaffe och tilltugg samt blommor till Karl-Erik och Elvy som tack för en mycket uppskattad kväll.

© 2019 Bocksboda

Tema av Anders NorenUpp ↑